Mijn blogs per e-mail ontvangen?

zaterdag 26 januari 2013

De zee schilderijen van Jan Cremer gezien in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Cremer schildert al jaren uitsluitend de zee, net als ikzelf. 

Daarmee houdt iedere vergelijking op; de zee is bij Cremer woest, ruig, hoge golven, de verf is dik, zeer dik voornamelijk met paletmes aangebracht, gekneed. In de catalogus lees ik dat, in de ogen van de algemeen directeur van het museum,  Dr. Willem Bijleveld, Cremer de zee 'heeft bedwongen'.

Ik bezie de zee vol respect, de dreiging van de zee, de onvoorspelbaarheid, ongrijpbaar voor de mens. Ik strijk de verf glad, laag over laag, kleur over kleur, golven alle richtingen uit, diepte, geheimen - mogelijk gruwelen - te verwachten onder het wateroppervlak.
Natuurlijk is de zee in mijn schilderijen ook prachtig, aantrekkelijk, rustgevend, enzovoort, maar ik blijf - vergelijk Cremer - het moeilijk vinden de zee te 'tutoyeren' en van 'bedwingen' zal in mijn geval geen sprake zijn. 


Foto van mijn eigen werk. Schilderijen van Jan Cremer zijn te zien in 'Het Scheepvaartmuseum' in Amsterdam tot 7 april 2013.

zie:      www.scheepvaartmuseum.nl/hetmuseum/nieuws%7C164
           www.jokeelzinga.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten