Mijn blogs per e-mail ontvangen?

maandag 27 januari 2014Als kind was ik graag aan zee. Ik herinner me heel goed de hoe de lucht verandert en dat de kleuren van de zee mee veranderen. Ik was geen strandkastelenbouwer, ik zat vooral te kijken.www.jokeelzinga.nl                                                          (detail schilderij)


Ik kan ongelooflijk onder de indruk zijn van de zee. Op mijn manier - ik ben beeldend kunstenaar, geen wetenschapper- verdiep ik me in wolken, in golven, in beweging van het water.
In eerste instantie is dat een kwestie van heel intensief kijken. Ik observeer de beweging van bijvoorbeeld het zeewater; de vorm van de golven kan door de wind voortdurend veranderen, de kleur van het water, de weerspiegelingen op de zee. Ik leg daarvan iets vast; woorden, foto's of tekeningen. Later lees ik soms over golfbewegingen en diepte van het water, ik heb ook boeken over bijvoorbeeld de ontwikkelingen van wolken. Maar ik ga vooral uit van mijn eigen verwondering, van ontzag, gevoelens die je sprakeloos kunnen maken en soms bijna de adem benemen, van de onbegrijpelijke schoonheid van de natuur.
Op het atelier schilder ik de zeegezichten. Overigens schilder ik geen concrete zee, maar vooral een persoonlijke impressie.

Regelmatig exposeer ik mijn werk. Ik vind het interessant voor een project samen te werken met kunstenaars uit een andere discipline. In de tentoonstelling ´Gonzend licht´ (van 8 februari t-m 2 maart 2014 - open: vrijdag, zaterdag, zondag 13.00 - 17.00 uur - adres: Ars, Pieterskerkgracht 9a Leiden) toon ik mijn schilderijen met fotograaf Merel van Beukering en dichter Ineke Riem.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten