Mijn blogs per e-mail ontvangen?

maandag 4 januari 2016

De Zwarte Zee


(detail schilderij 'Zwarte Zee I', Joke Elzinga)

In 2011 verbleef ik enige tijd met vrienden aan de Turkse kant van de Zwarte Zee. Ik was onder de indruk van de prachtige kleur van het water, de rust, en het regelmatige geluid van golven op de kiezels. Het inspireerde me tot een aantal schilderijen, waarin ik - zoals ik het mij herinner - vooral lieflijkheid en helder licht op de zee probeerde te verbeelden.
De kleuren van deze zee waren prachtig. Blauw, blauw-groen, blauw met een zachte turquoise waas. Algengroei bepaalt de kleur van zeewater, en in de Zwarte Zee groeien veel algen.
Als ik kijk naar een fotootje van mijn eigen schilderij, hóór ik bij wijze van spreken het klingelende geluid, dat zich voortdurend herhaalt, het geluid van de branding op het kiezelstrand. 
Wij zagen ook ruige en volstrekt onbegaanbare kusten. Indrukwekkende zee met grote variatie. De lieflijkheid van de Zwarte Zee is schijn; het is een gevaarlijke zee, door heftige stromingen en hevige stormen.

Na deze reis in 2011 las ik het boek "De Zwarte Zee"van Konstantin Paustovsky. Hij schrijft bijvoorbeeld (blz. 37, uitgave De Arbeiderspers): "Tegen de ochtend wierpen wij het anker uit in de baai. De Dimitry werd er drie dagen op de golven heen en weer geslingerd in de nabijheid van kusten die zo verlaten en droefgeestig waren dat daarmee vergeleken zelfs het schouwspel van de roodkleurige tierende zee vrolijk en feestelijk aandeed."

Recent stond ik oog in oog met het schilderij "Black Sea II" van Raquel Maulwurf (tijdens de tentoonstelling in museum De Fundatie, Zwolle: "Turner en de traditie van het sublieme")
Een krachtig werk, dat mij zeer aansprak.(detail schilderij 'Black Sea II', Raquel Maulwurf)

Maar is deze Black Sea dezelfde als 'de' Zwarte Zee waar ik veel herinneringen aan heb?? Verbeeldt Maulwurf een gedeelte van de imponerende zee waaraan in het noord westen Odessa, en aan de zuid oostkant Trabzon ligt?  Of: zij verbeeldt een zee met zwarte houtskool en pastelkrijt. Zij noemt haar werkstuk daarom "Black Sea II"? Of is het een nachtelijke impressie van een woeste zee? 
Wat is het uitgangspunt van Maulwurf?

Het is gevaarlijk een eigen werk naast dat van een collega te zetten. "Zwarte Zee I" van Joke Elzinga heeft weinig gemeen met Maulwurf''s  "Black Sea II". Wij weten niet eens of datgene dat wel gemeenschappelijk lijkt, met elkaar te vergelijken valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten