woensdag 3 augustus 2016

Een aantal mensen heeft een schilderij van de zee in de slaapkamer hangen. Zij staan met mijn werk op, en gaan er mee naar bed.

Het schilderij "Juli III", uit 2008, hangt aan het voeteneinde van een bed.
Wakker wordend in deze slaapkamer zie je het strand, de terugtrekkende zee, eb, de sporen van de zee op het harde zand, het pierenbadje en in de verte de woedende zee. Een zee die nauwelijks kan wachten op de vloed. Elke dag weer de verwachte getijden, het ritme van eb en vloed.


Een slaapkamer op het westen, met aan het einde van de middag zonlicht door het raam. het schilderij "Juli VII" sfeervol verlicht. Niet op de museale manier of onder de spots zoals een galeriehouder een schilderij wil presenteren, maar verlicht door de zon die de compositie vrolijk en tijdelijk aanvult. Het schilderij is geïnspireerd door een noordelijk landschap, en gekocht door iemand die van IJsland houdt en onder een impressie van dat landschap wil slapen.


Het schilderij "Augustus X", het schilderij met de regenboog, hangt náást een bed. Ik maakte het schilderij in 2014, en het werd op de eerste dag van de expositie verkocht. Het is prominent aanwezig in een drukke kamer, toch zie ik de bijzondere lichtval terug, En een sfeer in het landschap waar ik stil van werd; prachtige wonderlijke on-Nederlandse weersomstandigheden aan de Ierse westkust.



www.jokeelzinga.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten